Banc del Temps

 

 1. Què és el banc del temps?

  El Banc del Temps és un grup de gent disposada a intercanviar serveis, coneixements, tasques, a canvi del temps de les persones que formen part d’aquest grup. Es pot considerar com una eina de suport mutu i no n’hi ha dos d’iguals. En funció de les inquietuds i de la voluntat dels membres de cadascun d’ells, són diverses les característiques i les formes que aquests prenen. L’estructura bàsica d’aquesta iniciativa és l’oferta i la demanda de serveis. És a dir, cada soci presenta els coneixements, feines i ajuda que està disposat a oferir, i a la vegada els que necessita. Un cop creada aquesta borsa d’ofertes i demandes, els seus integrants es posen en contacte entre ells per tal de demandar un servei utilitzant com a moneda de canvi el temps (1 hora d’ajuda = 1 hora de temps a pagar). No importa quin tipus de servei o tasca s’ha dut a terme, el temps de cada participant es valora per igual, ja sigui un principiant o un expert, un enginyer o un paleta.

  Quins són els objectius del Banc?

  El Banc del Temps proposa fomentar les relacions socials i la igualtat entre diferents estrats econòmics i pretén constituir-se com a enllaç entre les diferents entitats que treballen en el barri: ja siguin escoles, entitats socials, col·lectius, etc. Aquesta xarxa de suport comunitari potencia l’ajuda mútua i pretén resoldre necessitats de la vida quotidiana alhora que estalviar diners.
  Els valors que pretén promoure el banc es poden resumir en:
  la integració social de les persones que experimenten aïllament i/o disposen de
       menys recursos
  el foment de les relacions intergeneracionals i interculturals
  el foment de les relacions veïnals en general
  el foment de l’autoestima
  la coneixença, la igualtat, la confiança i la cooperació
  la conciliació de la vida personal, familiar i laboral
  En definitiva, aquesta proposta no vol ser altra cosa que l’estímul per posar en contacte totes aquelles persones o grups que d’alguna manera o altra posen el seu gra de sorra per a la cohesió i la construcció d’un barri i una ciutat més humana.

  Quina és la història del BdT Pont del Dimoni?

  El “Banc del Temps Pont del Dimoni” és un projecte promogut des de el teixit associatiu dels barris de Santa Eugènia i Sant Narcís en col·laboració amb l’Associació de veïns Santa Eugènia, l’Ajuntament de Girona, el Pla d’Educació i Convivència i la Xarxa de Centres Cívics de Girona. Va néixer el desembre de 2010 i el nombre de socis ha augmentat mes rera mes.